VISIT
MALAYSIA

Chinees Nieuwjaar
--  2019  Jaar van het Zwijn
--  2020  Jaar van de Rat
--  2021  Jaar van de Os
--  2022  Jaar van de Tijger
--  2023  Jaar van het Konijn
--  2024  Jaar van de Draak
--  2025  Jaar van de Slang
--  2026  Jaar van het Paard
--  2027  Jaar van het Schaap
--  2028  Jaar van de Aap
--  2029  Jaar van het Haan
--  2030  Jaar van de Hond
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Chinees Nieuwjaar

Het jaar van de Os 2021
(lees veel meer over het sterrenbeeld)

vrijdag 12 februari 2021


Dit jaar wordt een héél speciaal jaar: het jaar van de Os.

De Os
2021, 2009, 1997, 1985, 1973, 1961, 1949

Nederig en bedaard zijn de kenmerken van het karakter van de os. Het zijn bonafide leiders en zij worden beschouwd als vastbesloten en hoogst betrouwbaar. Zij hebben de capaciteit om anderen vertrouwen te geven, te motiveren en te inspireren. Die onder het teken van de os geboren zijn, zijn uiterst nauwgezette, systematische werkers en hebben oog voor details. Zij kunnen vastberaden en geroutineerd te werk gaan om iets te bereiken. Ze houden vol totdat het succes heeft. De eenvoud en de openhartigheid overheersen in hun persoonlijkheid. Nochtans, kan de os ook slecht gehumeurd zijn en is wijs om uit de buurt van zijn hoorns te blijven.
Hij kan ook overdreven trots zijn en weigeren om hulp in te roepen. De os gaat af op zijn eigen intuities en kan de zwakkeren moeilijk tolereren.
Chauvinistisch en zelfs tiranniek, is de os vaak knorrig, dweepziek en weigert om te vergeven de kwestie te vergeten.

Het karakteriseren van een persoon wordt bepaald door hun dierteken en het geboortejaar. Het gevolg is, dat er vijf verschillende Os-typen zijn:

Type Os Geboortejaar Karaktertrekken
     
Bos Os 1925, 1985 Rusteloos, vastberaden, eenvoudig en altijd bereid om de zwakke en hulpeloze te verdedigen
Vuur Os 1937, 1997 Kortzichtig, egoïstisch, bekrompen, onpersoonlijk, maar praktisch
Aarde Os 1949, 2009 Eerlijk en voorzichtig, met een sterk gevoel van verantwoordelijkheid
Goud Os 1961, 2021 Hardwerkend, actief en altijd druk, en populair onder vrienden
Water Os 1913, 1973 Hardwerkend, ambitieus, vasthoudend, in staat om moeilijkheden te verdragen, met een sterk gevoel van gerechtigheid en scherpe waarnemingsvermogens

Mensen, geboren in het Jaar van de Os, zullen het goed doen in een carrière als muzikant, componist, schrijver, verhuurder, arts, kunstenaar, soldaat, boer, kok, rechter, makelaar, bankier, tuinman, dominee. Ze zijn intelligente, logische denkers. Zij benaderen het werk serieus en hebben waarschijnlijk posities met gezag.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Os:


Barack Obama, Bruce Springsteen, Tina Turner, Doutzen Kroes, René van der Gijp, Danny Blind, André Rieu, Picasso, Emil Ratelband, Napoleon Bonaparte, Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis, George Frederic Handel, Jan Smit, Dustin Hoffman, Cristiano Ronaldo, Jane Fonda, Clark Gable, Eddie Murphy, Adolf Hitler, Chris Froome, George Clooney, Yolanthe Cabau van Kasbergen, Inge de Bruijn, Jack Lemmon, Jeanine Hennis-Plasschaert, Paul Newman, Jeff Bridges, Jessica Lange, Ron Vlaar, Nancy 'Nance' Coolen, Xander de Buisonjé, Whoopi Goldberg, Bruce Springstein, Edgar Davids, Meryl Streep, Margaret Thatcher, Princess Diana, Yvon Jaspers, Anthony Hopkins Richard Nixon, Richard Gere, Robert Redford, Rock Hudson, Daniëlle Overgaag, Shirley Bassey, Jannes , Vincent Van Gogh, en Walt Disney.


De "Best Love Match" van de Os: Os en Slang: Zij zullen een geweldige samenwerking hebben. Sympathie, liefde en begrip stromen gemakkelijk tussen deze twee.
   
  Os en Haan: Het is een geweldige verbintenis, die gezegend is door de goden. Ze reageren op elkaar met passie en opwinding.
   

Oppassen voor:   

Aap, Schaap, Zwijn en Tijger
Ossen kunnen onenigheid en problemen hebben met de Aap, en ze hebben een gebrek aan begrip voor schapen en varkens.
Veel mensen denken is dat Ossen niet moeten samenwonen met Tijgers.


De Liefde
Ossen zijn heerlijk sterk, zacht en aanhankelijk metgezellen die beschermend en altijd betrouwbaar zijn. Het kan even duren voor Ossen om een beslissing te nemen in de liefde, maar als Ossen zich overgeven aan een relatie, dan zijn ze volledig toegewijd en trouw en ze verwachten hetzelfde terug. Helaas vallen sommige huwelijken van Ossen na een paar jaar uit elkaar vallen, omdat Ossen misschien niet flexibel genoeg zijn en de neiging hebben om de schuld aan anderen te geven, en niet aan zichzelf. Maar als een os gelukkig is en verstandig gekozen heeft, kan hij of zij  een hecht en gelukkig gezin vormen. De Os heeft de potentie om succesvol in de liefde te zijn.

Een Man-Os heeft de neiging om zeer trouw te zijn en zal niet veel serieuze partners in het leven hebben. Zijn humor en charme maakt zijn juiste partners erg blij. Als zijn partners trouw zijn in hun relatie, zal hij de liefde koesteren. Anders zal hij boosheid tonen. Een Man-Os is een perfecte vader met tedere liefde, maar zal zeer beslist zijn in zijn besluiten.
Een Vrouw-Os zal een charmante, warme, en een perfecte vrouw zijn, wanneer ze de vrijheid krijgt om te doen wat ze wil. Ze vindt het heerlijk om lief te hebben met humor en een lach. Ze is betrouwbaar, zeer trouw en verwacht dit ook van haar partners. De Man-Os kon een uitstekende partner voor een Vrouw-Os.

Gezondheid: Het zijn sterke en robuuste mensen, die geboren zijn in het Jaar van de Os. Ze bezitten een vrij gezonde conditie en hebben een lange levensduur en krijgen minder ziektes. Vanwege hun harde werk en hun koppige persoonlijkheid, vergeten ze vaak te eten, waardoor ze darmproblemen kunnen krijgen. Dus voldoende rust en regelmatige voeding zijn voor ossen nodig om efficiënt te kunnen werken. Met hun koppige temperament, kunnen ze makkelijk stress en spanning verdragen. Ze zijn terughoudend om zichzelf geheel aan anderen te geven. Juiste ontspanning en regelmatig korte reisjes maken, komen de os ten goede.

Carrière: Ossen zijn het symbool van hard werken. Ze werken altijd hard aan hun opdracht en houden ervan om het af te maken. Doordat ze een zeer serieuze en verantwoorde houding ten opzichte van hun werk, kunnen ze het op verschillende manieren aanpakken met een scherp oog voor details en een bewonderenswaardige arbeidslust. Zij kunnen aan het in de landbouw, industrie, farmacie, mechanica, engineering, tekenkunst, politiek, vastgoed, interieur design. Maar ook als kunstenaar, militair, boer, schilder, of timmerman. Ze zijn intelligent en logische denkers. Ze benaderen werk serieus en hebben waarschijnlijk een positie met gezag.

Yin/Yang:Yin en Yang
Kleuren:Wit, geel groen
Richtingen:Noord, Zuid
Lievelingsbloem:Tulp, Perzikbloesem
  
Geluks Getallen:1, 4
Geluks Maanden:de 7de en de 9de maand van de Chinese Maankalender
Geluks Dagen:de 13de en de 27ste dag van elke maand van de Chinese Maankalender

 

--------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis. Rond Nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het Nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het Nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2021, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Os.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze:1. Rat<klik>
 2. Os (rund)<klik>
 3. Tijger <klik>
 4. Konijn <klik>
 5. Draak <klik>
 6. Slang <klik>
 7. Paard <klik>
 8. Schaap <klik>
 9. Aap <klik>
 10. Haan <klik>
 11. Hond <klik>
 12. Zwijn <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond
203123 januariZwijn
203212 februariRat

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite