VISIT
MALAYSIA

 
Labuan

-- Labuan
-- Labuan Highlights
-- Labuan Duiken
-- Shopping
-- Labuan Maps
-- Labuan Hotels
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 Labuan
Ben van Wijnen


Pulau Papan

Labuan is een eiland op 10 kilometer voor de kust van de deelstaat Sabah. De hoofdstad is Victoria en is vooral bekend als een offshore en financieel centrum met internationale financiŽle en zakelijke diensten. De hoofdstad wordt ook wel Bandar Labuan genoemd. De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en iedereen kent iedereen.
Labuan is vooral bekend:

  1. door zijn olie- en gasactiviteiten in de wateren rondom .

  2. door het toerisme, dat reist in Brunei en Sabah.

  3. door duikliefhebbers.

De deelstaat Labuan bestaat uit Labuan Island (75 km ≤) en zes andere, kleinere eilanden (Pulau Burung, Pulau Daat, Pulau Kuraman, Pulau Papan, Pulau Rusukan Kecil en Pulau Rusukan Besar), die een totaal oppervlakte van 91 km ≤  beslaan. De eilanden liggen 8 km voor de kust van Borneo, grenzend aan de Maleisische staat Sabah en de onafhankelijke staat van Brunei Darussalam.

Labuan heeft uitzicht op de baai van Brunei en op de Zuid-Chinese Zee.
Labuan eiland is overwegend vlak en heuvelachtig en het hoogste punt is slechts 85 meter. Meer dan 70% van het eiland is nog steeds bedekt met vegetatie. Victoria, ook Bandar Labuan in het Maleis, is de belangrijkste stad en kijkt uit op de Brunei Bay.

 

Je kunt Labuan bereiken met de veerdiensten vanuit Brunei en Sabah. Vanuit Menumbok (Sabah) is het in 20 minuten te bereiken. Met het vliegtuig kun je Labuan bereiken vanuit Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Miri en Brunei.
De naam Labuan komt van het Maleise woord "labuhan", dat "ankerplaats" betekent.

 

Labuan maakte vroeger deel uit van het Sultanaat van Brunei en was onbewoond. Rond 1840 werd voorgesteld om het eiland te gebruiken als een uitvalsbasis voor de Britse operaties tegen piraterij in de Zuid-Chinese Zee. In 1846 tekende de sultan van Brunei (Omar Ali Saifuddin II)  een verdrag en werd Labuan in hetzelfde jaar afgestaan ​​aan Groot-BrittanniŽ. Het eiland werd een kroonkolonie in 1848. De eerste White Rajah van Sarawak, James Brooke werd benoemd tot eerste commandant-in-chief en gouverneur van het gebied.
In 1946 werd het door de Britten bij Sabah (Brits Noord Borneo) gevoegd. Toen MaleisiŽ zelfstandig werd in 1957, was het dus onderdeel van MaleisiŽ. In 1984 werd het door Sabah afgestaan en werd het een deelstaat van MaleisiŽ. In 1990 werd het uitgeroepen tot een internationaal offshore en financieel centrum. Het werd ook een vrijhandelszone. Het eiland heeft een parlement en een gouverneur.

Mooie hotels op Labuan <klik>


Pancur Hitam

 

De stad is klein genoeg om deze te voet te ontdekken. Het is een voetgangers vriendelijke stad. Iets wat je niet van andere Maleise steden kunt zeggen. De meeste chauffeurs rijden langzaam met hun auto en laten je rustig oversteken.
Er rijden ook taxi's en bussen in Labuan. Hou er rekening mee, dat de busdienst om 19.00 uur stopt.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite