VISIT
MALAYSIA

 
Algemeen

-- Afdingen
-- Batik
-- Boeken
-- Chinese Maleiers
-- Chinese Nieuwjaar
-- Drinkwater
-- Familiebezoek
-- Feesten in MaleisiŽ
-- Historie MaleisiŽ
-- Homestay in MaleisiŽ
-- Klimaat en Geld
-- Koning - de huidige
-- Koophuis MaleisiŽ
-- Meren in MaleisiŽ
-- Pasar Malam
-- Pensioen MaleisiŽ
-- Politiek MaleisiŽ
-- Singapore
-- Speelfilms
-- Studeren MaleisiŽ
-- Strandhotels MaleisiŽ
-- Telefoneren
-- Tips
-- Trouwen MaleisiŽ
Algemeen
Jungle
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 


 

Gedragsregels
bij een bezoek aan een Maleise Familie


Mooie Kampong Huizen


1. Een afspraak
Als ze van tevoren een afspraak hebben gemaakt, hou je je aan de afgesproken tijd. Gaat het echter om een vage tijd, dat ze bij jou op bezoek komen, dan moet je rekening houden, dat ze een halve of een hele dag later komen. Bijv. de elektricien of loodgieter.
Heb je een afspraak en ga echter zo familiair om met de familie, dan ben altijd welkom op elk tijdstip. Deze regel is normaal over de gehele wereld en MaleisiŽ vormt daarop geen uitzondering.

2. Kom niet met lege handen!
Het meenemen van een geschenk bij een bezoek aan Maleise vrienden of kennissen wordt met name aanbevolen. Het geven en ontvangen van geschenken is een deel van de Maleise cultuur en erfgoed. Of het nu gaat om een bruiloft, of een verjaardag, of een nieuw geboortegeschenk, of gewoon om een vriendelijk bezoek, het cadeau moet mooi en decoratief verpakt zijn.
De Maleiers zijn kleurrijk en houden van levendige en decoratieve dingen. Chocolade, bloemen, voedselpakketten, babyspeelgoed en kleding, theeserviezen en souvenirs zijn enkele van de geschenken, die men kan bedenken. Natuurlijk is het afhankelijk van de gelegenheid. Als je rond 'theetijd' komt, is het altijd welkom om een hapje of een snack mee te nemen! Echter, als het geschenk iets eetbaars is, is het van het grootste belang dat het product 'Halal' is voor consumptie door moslims.

 

3. De dresscode
Een kledingvoorschrift is belangrijk, vooral als de bezoeker, niet erg bekend bent met de Maleise familie, die je bezoekt. Kleding moet fatsoenlijk zijn. Mannen dragen een lange broek (niet te nauwsluitend) en een shirt met korte mouwen of een T-shirt.
Vrouwen dragen op zijn minst een topje met mouwen, kort of lang, en de lengte van de rokken moeten onder het knieŽniveau liggen, terwijl een lange broek het meest acceptabel is. Lange jurken worden aanbevolen omdat het een teken van respect voor de gastheren is. Dit alles mag niet strak om het lichaam zitten. Vrouwen moeten ook vermijden om korte broeken en kleding te dragen die te bloot zijn, zoals aan de benen en schouders.

4. De bezoekuren
Hoewel de meeste dagen geschikt zijn om je Maleise vrienden te bezoeken, zijn weekends en feestdagen nog steeds de beste dagen. Als bezoekuur wordt aangeraden niet eerder te komen dan tussen 9.30 uur en 22.00 uur. Het is misschien beleefder om niet op bezoek te komen tijdens de lunch- en dinertijden, dat wil zeggen tussen 13.00 tot 14.00 uur en tussen 19.00 tot 20.00 uur. Tenzij je specifiek bent uitgenodigd om te lunchen of dineren.
Laat in de middag van 15:00 tot 18:00 is de ideale tijd om te bezoeken. Deze tijdsperioden kunnen enigszins (een half uur) variŽren. Op door-de-weekse dagen zijn de bezoekuren na het eten ideaal. Het best kan dat tussen 20.00 en 22.00 uur, aangezien 19.30 - 20.00 uur meestal gebedstijd is voor veel moslimhuishoudens en het op dat moment onbeleefd is om te bezoeken.

5. Kinderen
Als je kinderen meeneemt, moet je ervoor zorgen, dat de kinderen ook op de juiste manier gekleed en braaf zijn. Kinderen mogen geen overlast geven of een puinhoop maken in huis van de gastheer maken. Dus neem speelgoed of iets anders mee, waarmee de kinderen zich bezig kunnen houden. Dat gezegd hebbende zijn, worden kinderen vaak met vreugde ontvangen van gastheren in MaleisiŽ en ze zijn behoorlijk tolerant ten opzichte van hun capriolen.

6. Lichaamscontact - ja of nee?
Handen schudden en knuffelen is toegestaan tussen dezelfde geslachten. Maar bezoekende mannen moeten respectvol afstand houden van Maleisische gastvrouwen. In feite zou er absoluut geen handschudden moeten zijn, tenzij de Maleise gastvrouw uit zichzelf haar hand uitstrekt om de hand te schudden, als een gebaar van respect en goede wil of als een loutere formaliteit. Dan mag de mannelijke bezoeker haar hand schudden. De reden daarvoor is, dat moslimvrouwen soms bepaalde religieuze rituelen ondergaan of een tijd waarin fysiek contact met mannen van welke aard dan ook niet is toegestaan. Dit moet worden gerespecteerd.

7. Draag nooit schoenen in huis!
Zoals de meeste Aziatische gebruiken, mogen er geen schoenen in huis worden gedragen. Bij de ingang betreedt of in de foyer is een schoenenrek of ruimte is om uw schoenen achter te laten. Dit is een teken van respect en ook om geen stof of vuil van buiten naar binnen te brengen.

8. Hoe lang duurt een bezoek?
Een normaal bezoek duurt ongeveer ťťn tot drie uur, korter kan onbeleefd overkomen. Als je maar 15 minuten of zo blijft, vindt men dat vreemd, omdat nog niet alles besproken is. Aan de andere kant ontstaat er een ongemakkelijke situatie, als je te lang blijft.

9. Respect tonen en beleefd zijn is belangrijk
Ten slotte is het tonen van respect, tijdens een formeel bezoek belangrijk, omdat het de weg effent voor betere en nauwere banden. En wanneer men beleefd blijft, zal de goodwill worden bevorderd tussen de bezoeker en de Maleise gastheren. Wij zijn nogal "direct", maar men kan beter beleefde begroetingen en zinnen zeggen. Dit komt de sfeer ten goede en het roept een glimlach op tussen beide partijen. Omdat de Maleise cultuur en haar tradities veel benadrukken over respect en liefde (kasih sayang) voor ouderen, moeten bezoekers extra respect tonen voor Maleiers die ouder zijn en bij hen in huis zijn. Probeer te voorkomen ,dat je gesprekken van aanwezige ouderen verstoort, maar wil je iets belangrijks zeggen, dat op dat moment moet worden gezegd, zeg dan 'minta maaf'(excuseer mij) voordat je het woord neemt. Dit helpt veel.

 

 


Je kunt bustickets Online boeken bij:

 

 

Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysi