WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

Sarawak

 

Landkaart SarawakSarawak is, wat oppervlakte betreft, de grootste deelstaat van MaleisiŽ. Het is een streek van natuurlijke bronnen. Hier groeit peper, cacao, oliepalmen, hout en nog veel meer. Ook aardolie hoort tot schatten van Sarawak.
De geschiedenis van Sarawak is zo opwindend als een "bestseller", boordevol met wilde avonturen en romantische verhalen. Toen de Britse avonturier James Brooke in het jaar 1839 hierheen kwam, was er juist een opstand bezig tegen de Sultan van Brunei, want hij regerde het land. James Brooke koos de kant van de Sultan en hielp hem om deze opstand neer te slaan. Als dank maakte de Sultan hem in 1841 radja van Sarawak. Daarna volgde zijn neef Charles hem in het jaar 1868 op. Op de troon zat nu de tweede zogenaamde "Witte radja van Sarawak". Daarna volgde zijn oudste zoon Charles Vyner hem op in het jaar 1917 en dat was de laatste van deze stam.
SarawakGedurende de Tweede Wereldoorlog werd ook Sarawak door de Japanners bezet, maar daarna werd het weer aan de Britten afgestaan die het een kroonkolonie maakte. Pas in 1963 trad het toe tot de Maleisische federatie en is tegenwoordig een normale deelstaat met gewone democratische regels en wetten. Sarawak heeft een oppervlakte van 124.450 km2 en heeft binnen zijn grenzen een ongelooflijke veelvoud van: onaangeroerde ondoordringbare jungle, de grootste grotten ter wereld, een unieke flora en een meer dan fascinerende fauna.  Het heeft onbewoonde eilanden en uitgestrekte stranden. Daarbij komt nog een bevolking van iets meer dan 1,5 miljoen, die net  zo veelvoudig is als heel Sarawak - en alles tezamen is het wel de opwindendste bestemming, die men zich kan indenken.
 

 

Bij zo'n groot land met zulke uitgestrekte gebieden met ondoordringbaar regenwoud vindt het regionale verkeer dikwijls met helikopters plaats. Maar naar Sarwak kom je eersteklas met Malaysia Airlines, die de hoofdstad van Sarawak Kuching en tevens Miri regelmatig vanuit Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kota Kinabalu en Singapore aanvliegt.
Boten verzorgen meestal het binnenlandse verkeer, omdat heel Sarawak overal met junglerivieren doortrokken is, die goed bevaarbaar zijn. De belangrijkste plaatsen zijn ook door goede landwegen verbonden en worden ook door reguliere bussen aangedaan. 
SarawakDe hoofdstad van Sarawaks is Kuching, wat met recht een zeldzame naam is, want het betekent "Kat" in het Maleisisch. Toch zijn er hier niet meer katten, als in andere plaatsen.
Kuching ligt 32 km van de zee verwijderd aan aan de hoge oevers van de Sarawak rivier. De westerse invloed is niet te missen, want de stad was toch lange tijd de residentie van de "Witte Radja's van Sarawak".

 

 

Sarawak is ťťn van de aantrekkelijkste bestemmingen voor een avontuurlijke vakantie in MaleisiŽ door zijn ruige natuur, met rotsachtige bergen en oerwoud dat driekwart van het Sarawak bestrijkt. Ook de vele inheemse bevolkingsgroepen zijn het bezoeken waard.
Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisie reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.


Bezienswaardigheden

Het Sarawak Museum
Dit museum behoort tot de meest leidinggevende in AziŽ. Het bezit een veel omvattende verzameling over de etnologie en archeologie van Borneo, die uniek moet zijn. Want je kunt hier een model zien uit de grote Niah-grot met de daar gevonden menselijke beenderen uit het Neolithicum.  Het museum bevindt zich in de Jalan Tun Abang Haji Openg, vlakbij de binnenstad. Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van vrijdag en feestdagen. 

Het Fort Margherita
Deze kleine vesting werd pas in het jaar 1879 door Charles Brooke gebouwd, als beschermingsplaats voor de steeds  nog gevaarlijke aanvallen van de  piraten die vanuit zee toesloegen. Het fort is vernoemd naar zijn Margaret.  Tegenwoordig is het fort een politiemuseum en liggen er oude en nieuwe wapens uitgestald, inclusief het einige kanon, dat in Sarawak gegoten is. 

De Istana
Zo noemde men de residentie van de beide laatste "Witte radja's van Sarawak". De residentie werd in 1874 uit  een mix van Westerse en Aziatisch bouwstijlen opgetrokken en ligt niet ver van het fort verwijderd.  Tegenwoordig is de Astana de officiŽle zetel van het hoofd van de deelstaat Sarawak. 

Het justitiegebouw
De zetel van het hooggerechtsgebouw wordt in Kuchings tot de opvallendste gebouwen gerekend. Het werd in 1874 gebouwd onder invloed van lokale stijlelementen, in het bijzonder de houtsnijwerken van het gebouw.  Het "Court House" was de zetel van de regering toen Brookes aan de macht was. De klokkentoren werd in het jaar 883 aan het complex toegevoegd en de obelisk op het plein ervoor is een  gedenkteken voor Charles Brooke uit het jaar 1924.

De Tua Pek Kong Tempel
De oudste Chinese tempel in Kuching stamt uit 1876. Hij ligt waar de Jalan Tunku Abdul Rahman en de Main Bazar, de belangrijkste markt van de stad, samenkomen. Een bezienswaardige ceremonie hier in de Tua Pek Kong tempel vindt plaats ter gelegenheid van het Wang Kang festival, dat gehouden wordt om de doden te herdenken.

De Hong San Tempel
De Hong San Tempel werd in 1895 ter ere van de god Kuek Seng gebouwd. De Chinezen geloven, dat een man met de naam Kuek Seng duizend jaar geleden een god is geworden. Van deze god wordt verteld, dat hij alle wensen van iedereen vervult, die erom vragen. 

De Staatsmoskee van Sarawak
Deze kun je niet over het hoofd zien en ligt midden in Kuching en werd in 1968 op het plein, waar de oude moskee stond met hout gebouwd. De vergulde koepels van de staatsmoskee worden beschouwd als zeer karakteristieke bouwwerken van Kuching. 

Bootsafari op de Skrang rivier
Een safari op de Skrang rivier is ook een gewisse, toeristische plicht van een bezoeker aan Sarawak, want ze brengen je bij dorpjes van de Iban, de belangrijkste en grootste volksstam in Sarawak. Bovendien is zo'n boottochtje op een rivier met aan weerszijden ondoordringbaar oerwoud en met zijn vele, niet ongevaarlijke stroomversnellingen, een blijvende herinnering. 

De Peperplantages
Sarawak is het land van de pepers en de reden voor deze naam is, dat MaleisiŽ ťťn van de grootste peperexporteurs is. Langs de weg van Kuching naar Serian kun je enkele uitgestrekte plantages zien en mocht u iets willen kopen, dan kunt u direct op de plantages terecht.

Het Sarawak Cultural Village & Heritage Center
Dat staat bekend als het  "Living museum"! Je vindt het bij het dorp Santubong in toverachtige omgeving en is tegen de kust aangebouwd. Men laat je de vele facetten zien in cultuur en volksgebruiken van de hier levende etnische groepen van de Iban, Bidayuh en Melanau. Het Heritage Center is een geÔntegreerd deel van het dorp en geeft een overzicht van de kunst van de hier levende stammen.
Het is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur, de folkloreshow vindt plaats van 12:00 uur tot  15:00 uur.

Het Nationale Park van Mulu
De natuur heeft haar beste scheppingen hier achtergelaten. Het Nationale Park van Mulu omvat een gebied van ongeveer 544 km2 en in het midden ligt de Gunung Mulu, met 2376 meter de tweede hoogste berg van Sarawak.
In zijn bergmassief bevindt zich ťťn van de opwindendste en langste grottenstelsel van de wereld met meer dan 26 grote grotten, met daarbij de allergrootste grot van de hele wereld, die bekend is geworden onder de naam "Sarawak Chamber". In het Mulu Nationale Park zijn ook meer dan 1500 soorten bloeiende planten met daaronder alleen al 170 soorten orchideeŽn. Verder zijn er nog 67 soorten zoogdieren en  262 vogelsoorten, 47 vissoorten en meer dan 281 soorten vlinders. 

Het Niah Nationale Park
De echte attractie van het 3103 hectare grote Nationale Park zijn de Niah-grotten. De "Great Cave" behoort tot de reusachtigste grotten , die in de wereld bekend zijn. 
Hier werden ook die sporen van mensen gevonden, die 40.000 jaren geleden geleefd hebben. De schedelresten van een vroegere Homo Sapiens werden ontdekt, maar ook stenen werktuigen en ook beenderen en ook grottekeningen werden eveneens gevonden. Uit artefakten uit andere eeuwen hebben we kunnen opmaken, dat de Niah grotten tot ongeveer in de 14e eeuw bewoond geweest zijn. 
De beste tijd voor een bezoek aan het Niah Nationale Park zijn de maande april t/m september, in de andere maanden heerst de regentijd en is er ruw zee.

Het Bako Nationale Park
Dit kleine Nationale Park ligt in de buurt van Kuching in oostelijke richting aan de monding van de gelijknamige rivier. Zijn flora en fauna is gevarieerd en heeft zeer veel soorten. De  acht typen vegetatie, die voor Sarawak zo kenmerkend zijn, komen hier allemaal voor: mangrovebossen, oeverbossen, de opmerkelijke klippenplanten,  vervolgens ook de zwemlandflora en moerasvegetatie, dipterocarp bossen  (kerangas), dat voor Sarawak een typische vegetatie is.
Alle paden zijn goed bewegwijzerd. Aan ze zijn er kleine baaien om heerlijk uit te rusten, die met trapvormige klippen omzoomd zijn.

Het vissersdorp Santubong
De kleine kustplaats beschikt over fijne zandstranden. Er is hier ook een mooi strandresort.  Het plaatsje heeft ook sporen in de geschiedenis achter gelaten, die voor  archeologen ondertussen ook interessant zijn geworden. 
Men heeft namelijk duidelijke bewijzen gevonden, dat in deze streek eens de Chinezen en IndiŽrs in de handel en cultuur actief bezig geweest moeten zijn. Van de 7e tot  de 13e eeuw duurde de Gouden eeuw van Santubong. Het was de tijd van de goudvondst, die het kleine plaatsje van vroeger tot een belangrijke en overal bekende handelsplaats maakte.

Bekijk ook: Hotels in Sarawak

Bekijk ook:Reizen met de bus op Sarawak

 

WELKOM
in
MALEISIň