WELKOM
in MALEISIË

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIË
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Saté (Satay)
Maleise Saté Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 


Kellie's Castle

Landkaart PerakPerak

Perak behoort tot één van de centrale deelstaten van Maleisië en heeft een oppervlakte van 21.000 km2. Het heeft een bevolking van 2 miljoen inwoners. Het bestaat uit negen districten en naast de hoofdstad Ipoh zijn de steden Taiping, Lumut, Teluk Intan en Kuala Kangsar belangrijk. 
Kuala Kangsar, waar het paleis van de sultan staat, is de zetel van de Sultan van Perak en Ipoh is de zetel van de deelstaatregering.

Perak werd bekend door zijn rijkdom aan tin en dankt zijn naam aan de zilveren kleur van dit metaal, want "perak" betekent  "zilver" in het Maleis 
Sinds de daling van de wereldmarktprijs voor tin in het jaar 1983 wordt er nauwelijks nog tin gewonnen. De meeste tin wordt tegenwoordig ingevoerd vanuit China.

In Perak zijn gigantische kalksteenrotsen, warme bronnen, veel fruit, pinda's en door het Chinese bevolkingsaandeel hebben ze hier ook een rijke variatie van de Chinese keuken. 
 

 

Bezienswaardigheden

Taiping
PerakPerak
Deze stad was eens de hoofdstad van Perak, want hier bevond zich het centrum van de tinwinning en de tinindustrie. Ook de vele meertjes, die ontstaan zijn door de tinwinning, hebben een parklandschap ervan gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de "Lake Gardens" van Taiping.  Het staatsmuseum van Perak in de onmiddellijke nabijheid van deze meertjes geeft een goede indruk in de geschiedenis  en ontwikkeling van Perak.
 

De warme bronnen van Tambun
Het is met de auto slechts een kwartiertje rijden naar de warme zwavelbronnen van Tambun, waarin je kunt baden. Er is hier zelfs een (om)kleedruimte
.

De grottempel
Er zijn enkele grottempels, die niet ver van de gebruikelijke route liggen. zodat een stop niet uitzonderlijk veel moeite of tijd kost. Ze zijn allemaal te bezichtigen en hebben ook een restaurant, waar naar het gebruik van de Boeddhisten vegetarische schotels geserveerd worden. Twee van de bekendste tempels
bij Ipoh zijn de Perak Tong aan de noordzijde  en de Sam Poh Tong aan de zuidzijde.

De Bukit Larut (De berg Larut)
Perak
Vroeger heette dit kleine bergresort eens Maxwell Hill naar zijn ontdekker. Het ligt slechts 10 km van Taiping verwijderd en men kan alleen met een jeep of landrover naar boven rijden. Deze vertrekt dan ook regelmatig vanuit het stadje Taiping in het dal tussen 7.00 uur en 18.00 uur en het duurt één uur om naar boven te rijden.

Kuala Woh Park
Dit is een klein junglepark en ligt 13 km van Tapah vandaan in de buurt van de Cameron Highlands. Inwoners uit de Maleisische steden maken graag uitstapjes naar deze plek. Er is een kampeerplaats, rivier, wandelpaden door de jungle en zelfs de parkeerplaats bij de warme bron wordt in hun vrije tijd graag gebruikt.

Kuala Kangsar
PerakHoewel de deelstaatregering in Ipoh gevestigd is, is Kuala Kangsar eigenlijk de echte hoofdstad, omdat hier de sultan woont.  Het stadsbeeld wordt beheerst door de beide paleizen, de Istana Iskandariah en de Istana Kenangan, als ook door de meer dan indrukwekkende Ubudiah-Moskee. De stad werd in de vorige reeds bekend, toen in 1877 hier de eerste negen rubberbomen buiten Brazilië geplant werden. Er is nog één boom behouden gebleven. De stad is tegenwoordig nog het centrum van de handel in onbewerkte rubber.

De scheve toren van Maleisië
Deze concurrent van Pisa staat in Teluk Intan en heeft de bijnaam "Scheve toren van Maleisië", terwijl hij maar een paar graden scheef staat.. De oude klokkentoren is 259 meter hoog en werd in 1885 gebouwd door Leong Choong, een rijke Chinees.

De haven Lumut
Lumut is de marinehaven van Maleisië, ongeveer 85 km ten zuidwesten van Ipoh en is gelegen aan de Straat van Malakka. De stad heeft een bezienswaardig, maar klein marinemuseum en men kan zich vanuit Lumut gemakkelijk naar het eiland Pangkor laten overzetten.

Het eiland Pangkor
Dit is het zonne-eiland van Perak en het doel van vele bezoekers.Er zijn vele mooie stranden en baaien op Pangkor en ze dragen namen,  zoals Pantai Dewi, Tuluk Belanga, Teluk Nipah of Pasir Bogak.
PerakAan de oostkant van het eiland Pangkor liggen de vissersdorpjes van de inwoners.Hun huizen staan meestal op palen in de zee, wat voor de bezoekers één van de favoriete plekjes is om te fotograferen. Aan de baai van Gedung zijn nog enkele resten van een fort te zien, dar door de Hollanders daar in het jaar  1670 gebouwd is.
Het belangrijkste strandhotel op Pangkor is de bekende Pan Pacific.Je kunt echter ook goedkoper overnachten in kleinere hotels of in bungalows. 
Naast het hoofdeiland Pangkor ligt het kleine eiland Pangkor Laut, dat privé bezit is. Hierop ligt het Pangkor Laut Resort en de gasten kunnen daar genieten van een weelderige luxe. Het eilandje heeft talrijke mooie stranden, in het bijzonder het strand aan de "Emerald Bay" (Smaragdbaai), dat tot één van de voortreffelijkste stranden van de wereld wordt gerekend.

Het Geologische Museum van Ipoh
Voor iedereen die geïnteresseerd is in geologie, is het bijna een plicht om naar dit unieke museum gaan. Het geeft een perfecte schets van de geologie van Perak. Het museum ligt in de Jalan Harimau. 

Het Kuala Gula Reservaat
Dit is een natuurbeschermingspark, speciaal voor vogels. De liefhebbers van onze gevederde vrienden kunnen hier ongeveer 100 soorten zien. De beste tijd is van augustus tot  september. De juiste informatie kunt u krijgen in Ipoh bij het Department of Wildlife & Nationalparks.

De rivierschildpadden boerderij
De staats broedboerderij voor schildpadden in Bota Kana bidet een informatief uitstapje voor zoologisch geïnteresseerde mensen.  Deze ligt ongeveer 40 km voor Ipoh en je kunt er jonge schildpadden zien, die dan later in de Perakrivier worden uitgezet voor het behoud van hun soort. Ook is hier overnachten mogelijk.

Het Banding Resort
Wilt u in de wildernis overnachten? Halverwege de  Oost-West Highway ligt het Banding Resort middenin een onbedorven dichte jungleomgeving. Het werd gebouwd op een klein eilandje midden in het stuwmeer van Temenggur met een pleisterplaats en zelfs een tankstation. Het meer is zeer visrijk en de omgeving pure natuur, ver weg van alle invloeden van de beschaving. 
Van hieruit kan een boottocht geregeld worden naar een Orang Asli nederzetting aan de oever van het meer.

Kellie's Castle
PerakIn vroegere tijden heeft Perak natuurlijk ook gelukzoekers aangetrokken. Onder hen was ook een Schot, genaamd William Kellie Smith, die uit heimwee een huis in de stijl van een Schots kasteel wilde bouwen. Het kwam echter niet af en hij ging in 1926 naar huis terug en stierf daar. De ruïne van zijn huis aan de weg van Ipoh naar Batu Gajah is tegenwoordig nog een plek voor uitstapjes en een attractie voor de toeristen. 

Bekijk ook: Hotels in Perak

WELKOM
in
MALEISIË