WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

Nationale Parken en Dierreservaten

Nationale ParkenHet regenwoud van MaleisiŽ is wel het meest gesloten en rijkste ecosysteem van de wereld. Daarin leven meer dan 14.500 soorten planten en bomen, 600 soorten vogels, 210 soorten zoogdieren, 150 soorten kikkers, 140 soorten slangen, 80 hagedissoorten, als ook talloze insectensoorten en vele andere levensvormen. 
In de beschermde juweeltjes van de natuur, de grote regenwouden van MaleisiŽ en de
Nationale Parken aldaar, hebben vele zeldzame dieren en planten hun levensruimte gevonden. Deze reservaten worden hartstochtelijk tegen alle storingen door de vooruitgang beschermd. 
Het grote regenwoudgebied met zijn ongerepte jungle is in heel MaleisiŽ tegenwoordig 3,80 miljoen hectare groot, dat betekent, dat heden ten dage 61% onder Staats Bosbeheer staat. Alleen 1,49 miljoen hectare daarvan is per wet beschermd en worden ook intensief bewaakt en verzorgd. Tegenwoordig ligt er een dichtmazig net van reservaten over geheel MaleisiŽ en dit biedt zo levensruimte aan de levende en bloeiende schatten van het land. 

Nationale Parken in MaleisiŽ

 


Wij maakten een kleine keuze uit de Nationale Parken

Taman Negara (1)
Natiomale ParkenHet oudste en grootste Nationale Park van MaleisiŽ met een oppervlakte van 4343 km2 ligt Taman Negara in het midden van het schiereiland. Het ligt op het gebied van drie deelstaten: Pahang, Terengganu en Kelantan. Taman Negara heet vertaald "Nationaal Park", dus eigenlijk heeft dit Park geen naam. Het behoort tot de oudste jungle ter wereld en zijn veelzijdige flora en fauna is het resultaat van een ongestoorde ontwikkeling, die bijna 130 miljoen jaar duurde. 
De Taman Negara is bekend om zijn zeer visrijke rivieren en zijn goede plekjes, waar men dieren kan observeren. Geliefd zijn de trekkingtochten op paden door de jungle door gigantisch hoge bomen en de weelderige natuur, die door exotische insecten en vlinders omgeven zijn. Een boottochtje op de schuimende rivieren van de Taman Negara wordt tot de grote gebeurtenissen gerekend en ook, dat de avonturier hier zijn lekkere vis zelf kan vangen. 
De grootste berg van het schiereiland, de Gunung Tahan - 2187 m hoog - ligt midden in de Taman Negara. Daar kun je alleen maar komen met een langdurige trekkingtocht van negendagen. In het zuiden van het Park in Kuala Tahan ligt de hoofdadministratie van het Park en van hieruit kun je het Park het best  binnengaan.

Endau-Rompin (3)
Nationale ParkenDit park ligt op de grens tussen de deelstaten Johor en Pahang. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 870 km2 in ťťn van de weinig bosgebieden in de vlakke land van het schiereiland, die behouden zijn. De waterscheiding tussen de rivieren de Endau en de Rompin bevinden zich in dit Nationale Park. Dat is dan ook de reden, waarom dit Park die naam draagt.  Hier hebben ook ettelijk uitzonderlijke planten hun thuis gevonden, die wereldberoemd zijn geworden onder namen zoals: de waaierpalm "Endau ensis", de klimbamboe "Rhopa loblaste" en de smalstammige palmsoort  "Phychorapis singapornesis". De kannenplant groeit hier, orchideeŽn en vliegezwammen in het gras op de grond, als ook verschillende soorten vlinders. Ook zijn er herten, tapirs en wilde zwijnen.

Gunung Mulu National Park (10)
Nationale ParkenBinnen het gebied van dit Nationale Park ligt het uitgestrekte en het meest interessantste gangenstelsel van kalksteengrotten op deze wereld. Maar ook de tweede hoogste berg van de deelstaat Sarawak, de Gunung Mulu, ligt in dit gebied. Hier  ontdekt men tegenwoordig nog onbekende soorten dieren en planten. 
Reeds 1974 werd het door de wet gesticht en is sinds 1985 voor bezoekers toegankelijk. Het gebied met een oppervlakte van ongeveer  544 km2 in het noorden van Sarawak is door een kalksteengebergte doortrokken en de grootste grotten daarin zijn de eigenlijke attractie. Zo is de zogenaamde "Sarawak Chamber" wel de grootste en natuurlijkste grot ter wereld. Ze is 600 meter lang, 450 meter breed en bijna  100 meter hoog.
De "Herten-grot" is dan wel de langste grot met een niet precies vastgestelde lengte, maar met een breedte van 100 meter (die bekend is) en een doorsnee hoogte van gemiddeld 120 meter. Aan ieder uiteinde bevindt zich een gigantische opening, waardoor de grot toegankelijk is. Ze wordt van binnen verlicht, zodat men de hoge waterval kan zien, die in het bijzonder bij hevige regenval van ongeveer 190 meter hoogte zeer heftig van boven naar beneden stort. 
Nationale ParkenDe "clearwater-cave" heeft eveneens een aanzienlijke afmeting. De lengte moet ongeveer 107 km zijn.

Maar de attracties in Mulu beperken zich niet slechts tot de grotten alleen, maar ook de vrije natuur is het bekijken waard. De berg Api is een 1750 meter hoge kalksteenrots in de buurt van de Gunung Mulu, die met zijn 2376 meter er bovenuit steekt. Beide kalksteengebergtes zijn meer dan 5 miljoen jaar oud en zijn echte geografische rariteiten. Naast de berg Api liggen de zogenaamde "Pinnacles", naalden van kalksteen met een hoogte van 45 meter, die zeer pittoresk zijn om te zien. 

Bent u geÔnteresseerd in de jungle en natuurreservaten? Dan is een reis door MaleisiŽ zeker een aanrader. Vooral Borneo kenmerkt zich door veel oorspronkelijke natuur, met vele diersoorten, zoals talrijke apensoorten en wilde olifanten.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisie reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Kinabalu Park (7)
Nationale ParkenSabahs huisberg, de majestueuze Mount Kinabalu, is ongeveer 138 km van de hoofdstad Kota Kinabalu vandaan. Het is de hoogste berg van Zuidoost AziŽ en steekt met zijn 4101 meter boven het gelijknamige Park uit, dat zich uitstrekt over een oppervlakte an 767 km2.  Wanneer men de top wil beklimmen, dan moet je door dit fantastische natuurpark.  Daarbij beleef je zo'n veelzijdige wereld van planten een bomen, vogels en andere dieren, landschappen en attracties zoals bijvoorbeeld warme bronnen en veel, veel, veel meer.
De warme bronnen van Poring in het Park zijn zeer geliefd om een uitstapje naar toe te maken. In de bronnen kan men baden. Het water helpt ook tegen huidziektes.

Het Niah Nationale Park (11)
Nationale ParkenIn dit Nationale Park bevinden zich de de wereldberoemde  Niah-grotten, die eveneens tot de uitgebreidste kalksteengrotten van de wereld te rekenen zijn. Het Niah-Nationale Park heeft een oppervlakte van meer dan 3105 hectare, gelegen in een ongerept regenwoud doortrokken van en kalksteengebergte. De Gunung Subis, met zijn 394 meter hoogte, domineert het gehele landschap. Geologisch en geschiedkundig voor hen die het interesseren, is de "Grote Grot" en ook de  "Grot van de schilderingen". Hier vond men prehistorische wandschilderingen van de oerbewoners. In een uiterste hoek van de "Grote Grot" werden beenderen resten gevonden van prehistorische mensen, die hier geleefd hebben. 

Het Bako Nationale Park (12)
Nationale ParkenHet Bako Nationale Park heeft en oppervlakte van meer dan 2742 hectare en ligt op een zandsteenschiereiland op de oostzijde van de Baku-rivier in de buurt van Kuching, de hoofdstad van de deelstaat Sarawak.  Miljoenen jaren van erosie hebben dit landschap met een trapsgewijze kust geschapen met gladde rotsen en plekjes met witte, zanderige baaien. 
De werking van de golven hebben ook de vormen van de kliffen zeldzame vormen gegeven met bogen en andere beeldvormen. De uit het steen gegroeide ijzererts bracht daarvoor vele kleuren met zich mee, die de bovenlaag domineert.
Voor zoologen is de zone aan de oever interessant. Hier heerst en zand-klifvegetatie, die alleen voor de Baku rivier karakteristiek is. . Verder zijn er de mangrovebossen, als ook de Dipeterocarpus -bomen, moerasbos, droogwoud en tropische struiken op de hoogvlakten. 

Rantau Abang Schildpadden broedplaatsen
Om deze reusachtige lederschildpadden "Dermocheleys coriacea" voor het uitsterven te behoeden, werd een strandgebied bij Rantau Abang in de deelstaat Terengganu aan de oostkust van het schiereiland tot beschermd gebied verklaard. De eieren worden hier door de dierenbescherming verzameld om vervolgens, onder het warme zand, tot uitbroeden te brengen. Tevens is er dan controle op het uitkomen van de eieren.  De regering let bijzonder scherp op handhaven van de bescherming van zeeschildpadden, om deze zeedieren te behouden. 

Sepilok Orang Utan reservaat
Nationale ParkenNiet ver, slechts 20 minuten met de auto van  Sandakan in het noorden van Sabah, bevindt zich het uitgestrekte Sepilok bosreservaat, in een 4440 hectare groot gebied van ongerept tropisch regenwoud. Hier groeien een aantal uitzonderlijke en zeldzame planten, maar ook dieren en vogels zijn hier in een ongelooflijke veelvoud aanwezig. De wegen in het reservaat zijn bewegwijzerd en leiden de bezoekers naar een speciaal. De attractie hier is de zogenaamde Orang Utan Sanctuary van Sepilok. In de dierentuin geboren Orang Utans of ook die helemaal alleen gevonden zijn in de jungle, worden hier in Sepilok groot gebracht. Ze worden opgevangen en voorbereid op een terugkeer in de jungle, voordat ze echt worden vrijgelaten

  • Kuala Gula Vogelreservaat
    Nationale ParkenIn Perak, de deelstaat aan de westkust van het schiereiland, is er in Kuala Gula een zeer interessant vogelreservaat. Ornithologen kunnen hier meer dan 100 soorten vogels zien, waarvan de meeste beschermd zijn. 
    Onze hooglanden zijn toevluchtsoorden voor de hitte van de vlakte. Men kan daar door de jungle wandelen, maar ook bergen beklimmen, golfen, of in alle rust eventjes bijkomen.

 

.


WELKOM
in
MALEISIň