WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 

Melaka

Melaka ..... hoe het ontstaan is....

" En toen de sultan, die aan het jagen was, onder een boom stond, werd ťťn van zijn honden geschopt door een wit bisamhertje. En Sultan Iskandar Shah zei: " Dit is een goede plek, als zelfs bisamhertjes vol  van strijd zijn!   Dit moet een goede plek zijn, om een stad te bouwen."

Toen gaf Sultan Iskandar Shah het bevel, dat er een stad gebouwd moest worden en hij vroeg aan ťťn van zijn officieren: " Wat is de naam van de boom, waaronder ik sta?". 
En men antwoordde: " Deze boom heet Melaka, hoogheid".  
Waarop hij antwoordde: " Dan zal Melaka de naam van de stad zijn". 

Melaka heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Het was vroeger een strategische plek aan de Straat van Melaka. Het lag aan de specerijenroute naar China, de wind stond er voor zeezeilers altijd goed en men kon veiligheid garanderen. Geen wonder, dat men in deze stad ging provianderen. Het was een strategische stad voor degenen, die de specerijenroute wilden beheersen. Daarom heeft Melaka sinds 1400 diverse bezetters gehad en kon het tot een groot handelscentrum uitgroeien.
Na de Chinezen, kwamen in 1511 de Portugezen. Zij bezetten stad en de omgeving en bleven daar 130 jaar. Daarna kwamen de Hollanders (VOC) in 1641 naar Melaka. Deze verloren het wederom aan de Britten, die het behielden van 1824 tot 1957. Pas bij de onafhankelijkheid verliet men het land.
 

 

Het huidige Melaka is niet alleen een stad, dat met zijn Portugese, Nederlandse en Britse verleden leeft.  
Melaka is per auto met de North South Highway en over zee per schip gemakkelijk te bereiken. De moderne haven ligt buiten de stad en heeft o.a. duty-free shops. Tevens heeft Melaka een luchthaven met een Nederlandse naam: Batu Berendam Airport.
Melaka is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat. Wanneer je van de snelweg naar Melaka rijdt, kun je zien, welk een rijkdom deze deelstaat bezit: mooie huizen, winkelcentra, aangename parken, luchthaven en een soort Madurodam.

     

Het is bedrijvige havenplaats met industrie geworden, terwijl de Melaka-rivier hier geen rol meer in speelt, omdat hier geen schepen meer kunnen aanmeren. Men kan echter wel een tochtje over de rivier maken (zie de foto)
Er zijn hoge kantoren gebouwd. De armoedige huisjes maken plaats voor moderne flats. Je kunt er winkelen in de moderne winkelcentra. Even buiten de stad zijn mooie resorts en hotels gebouwd langs de Straat van Melaka. Voor iedere prijsklasse is er een hotel te vinden.
In de omgeving van Melaka is veel te doen. Er is een "Madurodam" en een dierentuin. "Formosa Water World" is een waar tropisch zwemparadijs voor jong en oud. In de omgeving van de stad zijn golfbanen voor wie wil golfen.

 

Melaka is een interessante stad om te bezoeken: in de loop der eeuwen heeft het diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Dit is terug te zien aan interessante historische gebouwen. De Hollandse invloed is hier ook duidelijk merkbaar.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Hollanders (VOC) in Melaka

De Portugezen veroverden in 1511 Melaka. Op de helling van een heuvel (St. Pauls Hill) bouwden ze een fort: "A Famosa". Later werd dit uitgebreid, zodat de vesting de gehele heuvel omvatte. Binnen de muren waren twee paleizen, een kasteel, een vergaderzaal voor de Portugese Raad van State en vijf kerken. Jammer, dat er nu nog alleen de "Porta de Santiago" te zien is: een poort zonder muur, die naar het fort leidde.
Na een beleg van 7 maanden veroverden de Hollanders van de VOC in 1641 het fort. De stad was toen echter niet meer zo rijk en welvarend. Na de verovering door de VOC konden de Nederlanders met de herbouw beginnen. De muren werden hersteld, bastions kregen een andere naam en er werd een gracht om de vesting gegraven met een ophaalbrug. Op het hoogtepunt had Melakaa een garnizoen van 550 Nederlanders. Ondanks, dat alles herbouwd was, ging het met de welvaart bergafwaarts. De Nederlanders hadden slechts ťťn doel: de specerijenhandel veilig stellen en concurrenten uitschakelen.

In augustus 1795 namen de Engelsen (East India Company) Melaka in bezit. Nederland had in die periode in Europa problemen met Frankrijk (Napoleon). Men bekommerde zich minder om deze onbelangrijke buitenpost. Jammer genoeg besloten de Engelsen de muren en poorten op te blazen.De bezienswaardigheden van Malacca liggen op korte afstand van elkaar. Allemaal dicht bij elkaar. Ze concentreren zich dus rond de heuvel, waar vroeger de vesting lag. Vlakbij de belangrijke Malacca-rivier, die vroeger zo belangrijk was, waar jonken en zeilschepen aan de oever lagen afgemeerd en zeelieden elkaar op de kade konden ontmoeten.


Wat moet je bezoeken? 
Alles rondom St. Pauls Hill. Dit zijn: het Stadthuys, Klokkentoren, Christ Church. Deze gebouwen zijn dieprood, wat kenmerkend is voor de Nederlandse bouwstijl in die periode. Het Stadthuys was de residentie van de gouverneur. Een brede trap leidt tegenwoordig naar een museum, die de moeite waard is. Bij de rotonde (met een windmolen!) vind je verder nog een Klokkentoren en Christ's Church. Bovenop de heuvel vind je St. Pauls Church. Deze is door de Portugezen gebouwd; er liggen Nederlanders in begraven en het heeft een Engelse naam. Aan de voet van de heuvel heb je de "Porta de Santiago" 
Aan de overzijde van de rivier zijn nog straten, die vroeger een Nederlandse naam hadden: Heerenstraat (Jalan Tun Cheng Lok) en Jonkerstraat (Jalan Hang Jebat). In Jonkerstraat kun je antiek kopen, maar de prijzen zijn net zo hoog als in Nederland.

 

Vertel een vriend(in) over deze site: