WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 


Pulau Papan

Labuan is een eiland voor de kust van Sabah, dat op 10 kilometer afstand ligt. De hoofdstad is Victoria en het is vooral bekend als een offshore en financieel centrum met internationale financiŽle en zakelijke diensten. De hoofdstad wordt ook wel Bandar Labuan genoemd. De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en iedereen kent iedereen.
Labuan is vooral bekend:

  1. door zijn olie- en gasactiviteiten in de wateren rondom .
  2. door het toerisme, dat reist in Brunei en Sabah.
  3. door duikliefhebbers.

De deelstaat Labuan bestaat uit Labuan Island (75 km ≤) en zes andere, kleinere eilanden (Pulau Burung, Pulau Daat, Pulau Kuraman, Pulau Papan, Pulau Rusukan Kecil en Pulau Rusukan Besar), die een totaal oppervlakte van 91 km ≤  beslaan. De eilanden liggen 8 km voor de kust van Borneo, grenzend aan de Maleisische staat Sabah en de onafhankelijke staat van Brunei Darussalam. Labuan heeft uitzicht op Brunei Bay en de Zuid-Chinese Zee.
Labuan eiland is overwegend vlak en heuvelachtig en het hoogste punt is slechts 85 meter. Meer dan 70% van het eiland is nog steeds bedekt met vegetatie. Victoria, ook Bandar Labuan in het Maleis, is de belangrijkste stad en kijkt uit op de Brunei Bay. Je kunt Labuan bereiken met de veerdiensten vanuit Brunei en Sabah. Vanuit Menumbok (Sabah) is het in 20 minuten te bereiken. Met het vliegtuig kun je Labuan bereiken vanuit Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Miri en Brunei.
De naam Labuan komt van het Maleise woord "labuhan", dat "ankerplaats" betekent.

 

Labuan maakte vroeger deel uit van het Sultanaat van Brunei en was onbewoond. Rond 1840 werd voorgesteld om het eiland te gebruiken als een uitvalsbasis voor de Britse operaties tegen piraterij in de Zuid-Chinese Zee. In 1846 tekende de sultan van Brunei (Omar Ali Saifuddin II)  een verdrag en werd Labuan in hetzelfde jaar afgestaan ​​aan Groot-BrittanniŽ. Het eiland werd een kroonkolonie in 1848. De eerste White Rajah van Sarawak, James Brooke werd benoemd tot eerste commandant-in-chief en gouverneur van het gebied.
In 1946 werd het door de Britten bij Sabah (Brits Noord Borneo) gevoegd. Toen MaleisiŽ zelfstandig werd in 1957, was het dus onderdeel van MaleisiŽ. In 1984 werd het door Sabah afgestaan en werd het een deelstaat van MaleisiŽ. In 1990 werd het uitgeroepen tot een internationaal offshore en financieel centrum. Het werd ook een vrijhandelszone. Het eiland heeft een parlement en een gouverneur.


Pancur Hitam

De stad is klein genoeg om deze te voet te ontdekken. Het is een voetgangers vriendelijke stad. Iets wat je niet van andere Maleise steden kunt zeggen. De meeste chauffeurs rijden langzaam met hun auto en laten je rustig oversteken.
Er rijden ook taxi's en bussen in Labuan. Hou er rekening mee, dat de busdienst om 19.00 uur stopt.

Wat je moet doen/bezoeken!

Duty-Free Shopping - Belastingvrij winkelen is ťťn van de voordeeltjes in Labuan. De moderne winkelcentra hebben een breed scala van lokaal geproduceerde en ingevoerde goederen. Het meest populair zijn drank en tabak, textiel en huishoudelijke apparaten. Aan het einde van het jaar is er op het eiland een maand lang uitverkoop met aantrekkelijke kortingen. Culturele shows worden dan her en der opgevoerd.

World Class Sport Fishing Destination - Pulau Labuan is omringd door zes kleinere eilanden, namelijk Pulau Kuraman, Pulau Daat, Pulau Besar Rusukan, Pulau Rusukan Kecil, Pulau Papan en Pulau Burong. De blauwe, heldere wateren rond deze idyllische eilanden hebben de mooiste koraalgebieden ter wereld en visgronden, die vangsten beloven van kustvissen en diepzeevissen.

Tweede Wereldoorlog herdenkingsplaatsen - Labuan is een belangrijke bestemming om de WO II te herdenken. De Labuan War Cemetery (1), de Geallieerde Landingsplaats (2) en het Park van de Japanse Overgave Park (3) zijn drie belangrijke plekken, waar buitenlandse en lokale bezoekers komen.
De "Herdenkingsdag" wordt elk jaar gehouden in november op de Labuan War Cemetery, ter ere van de 3900 geregistreerde graven van gevallen soldaten uit de WO II. Dit evenement wordt bijgewoond door de Maleisische en buitenlandse oud-strijders en familieleden van de geallieerde soldaten in actie gedood zijn, tijdens de oorlog tussen 1942 en 1945.

Duiken naar wrakken - Labuan heeft ťťn van de beste locaties om naar wrakken te duiken. Er zijn vier wrakken, die op het eiland lokaal bekend staan als het:

  1. Australische wrak. Het Australische wrak biedt een zeer sfeervolle duik dankzij de combinatie van de minder dan 10 meter zicht, rijke koraal groei, de skeletresten van het schip, haar tragische einde en haar reputatie.
  2. Amerikaanse wrak. Het Amerikaanse wrak heeft een rijke en tragische geschiedenis. Het schip is gekapseisd tijdens de Tweede Wereldoorlog met het verlies van 9 levens.
  3. Cement wrak. Het meest ondiepe wrak bij Labuan met zijn vorm,komt het wrak 19 meter hoog. het is ideaal voor beginners als training voor duiken naar wrakken. Als je geluk hebt, zie je hier ook de walvishaai.
  4. Blue Water wrak. Dit is een grote Filippijnse vissersboot, die in brand vloog en zonk in 1981. De volledig intact schip met masten ligt op zijn kant en wordt nog eens bevolkt door een overvloed aan zeeleven.
The Chimney - De schoorsteen is slechts een klein eindje rijden van de stad.  Deze 35 meter hoge rode bakstenen schoorsteen is een overblijfsel uit de mijnbouwtijd op zoek naar steenkool (1847-1912). Maar niemand kent het ware doel van de schoorsteen. Was het voor een mooi herenhuis, een vuurtoren, of een ventilatieschacht voor de mijn? De toegang is gratis.

Bird Park - Het vogelpark ligt precies tegenover The Chimney. Het bestaat uit 3 grote koepels, die met elkaar verbonden. Er bevinden zich hier een aantal prachtige vogelsoorten.
Er zijn plannen om een goed percentage van de 580 soorten vogels te verzamelen die in de diverse habitat van Borneo, van mangroven langs de kust tot bossen in de bergen, worden gevonden.

 

De stranden - als de parels van Zuid-Chinese Zee. Labuan heeft mooie uitgestrekte stranden. De bekendste zijn Batu Manikar, Pancur Hitam en Layang-layangan strand, waar de lokale bevolking relaxt en BBQ picknicks houden in het weekend. De stranden wonnen van de Verenigde Naties de COBSEA Clean Beach Award 2008. De prestigieuze prijs is dik verdiend, want elke ochtend ze je werknemers van de Labuan Corporation het strand schoonmaken en alle afval en puin verwijderen.

Kampung Air / Water Village - Dit is een interessante nederzetting, waar huizen, winkels en moskeeŽn van hout zijn gebouwd op palen boven het water. Je hebt geen boot de kampung binnen te gaan. Je kunt het bereiken via de ingang, die zich bij de parkeerplaatsen bevindt. U kunt dan, ervoor kiezen om rond het dorp te lopen op de houten brug of stalen betonnen loopbruggen (bijv. Patau-Patau).
De bewoners zijn vriendelijk en vinden het niet erg, als er toeristen rondlopen in hun dorp en foto's maken.

 

WELKOM
in
MALEISIň