WELKOM
in MALEISIË

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIË
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Saté (Satay)
Maleise Saté Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 
 

Honingbeer
of Sun Bear

Ben van Wijnen

De honingbeer (of Sun Bear/ Zonnebeer) leeft in Zuidoost Maleisië. Hij komt ook voor op Borneo en in beide gebieden is het een bedreigde diersoort, doordat zijn woongebied steeds kleiner wordt. Dit gebeurt doordat ze mens bomen kapt en grote stukken land verbrand voor de landbouw/ plantages. Hij leeft in het laagland, bedekt met regenwouden. De honingbeer is een kleine zwarte tot donkerbruine beer met witte tot gele vlek op zijn borst. De vacht is opmerkelijk kort en glad. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten (wanneer het seizoen daar is), planten, insecten (ook larven), eieren en honing.
Uit onderzoek is gebleken, dat de honingbeer meer dan 100 verschillende vruchten eet. Honingberen kunnen erg goed klimmen en zijn dol op honing. Met hun sterke klauwen breken ze een bijennest open en likken de honing met hun bijzonder lange tong op. Ook een termietenheuvel staat graag op hun menu. Met hun lange tong kunnen ze gemakkelijk bij de honing en de mieren.

De korte snuit heeft ook een heldere kleur, meestal geel of oranjeachtig. Deze gelaatskleur strekt zich meestal tot boven de ogen uit. De oren zijn klein en rond.

Karakteristiek zijn verder de grote gebogen klauwen en de onbehaarde voetzolen. Doordat ze goede, scherpe klauwen hebben, kunnen ze goed klimmen. Ze brengen dan ook het grootste deel van de dag in de bomen door.
Het grootste deel van de dag brengen de honingberen in de boom door. Onderzoek heeft uitgewezen, dat honingberen het hele jaar door hoofdzakelijk dag- en schemerdieren zijn. Ze worden ongeveer een half uur voor zonsopgang actief en blijven dat tot 2,5 uur na zonsondergang.

 

Beren leven meestal alleen. Hun woongebied beslaat ongeveer 4 vierkante kilometer. Ze komen wel in elkaars gebied. Een zwangere honingbeer krijgt maximaal 3 jongen. Deze blijven 1 à 2 jaar bij hun moeder. Een volwassen dier kan een lichaamslengte van 120 tot 150 cm bereiken en een gewicht van tussen de 50 (vrouwtjes) en 60 kg (mannetjes). Daarmee is de Maleise beer één van de kleinste vertegenwoordigers onder de beren.

Doordat de honingberen worden bedreigd met uitsterven , probeert men ze te vangen en naar een reservaat over te brengen. Er zijn verschillende kleine reservaten op Borneo.

Ondanks het feit dat de honingbeer één van de kleinste onder de beren is, is hij wel degelijk gevaarlijk. De honingbeer is waarschijnlijk de meest agressieve beer en zal onverwachts aanvallen. Ze hebben ook de grootste hoektanden van alle beren, hoewel hun dieet veel minder vlees bevat, dan sommige van hun neven.
 
 

Hun hoektanden zijn gespecialiseerd in het scheuren van vlees, maar honingberen eten niet bijzonder veel vlees. Zij gebruiken hun scherpe hoektanden als wapen, of als instrument om boomschors los te rukken om zodoende bij insecten te kunnen komen.
Hun sikkelvormige klauwen kunnen wel 6 centimeter lang worden. Geur is hun belangrijkste zintuig. Hun gezichtsvermogen is veel minder.
Het is duidelijk, dat boeren de honingbeer als een gevaar zien voor hun oogst. Zij verbouwen namelijk ook fruit (bananen, kokosnoten, cacaobonen e.d.). Boeren zijn voor meer dan 80% afhankelijk van hun oogst en honingberen brengen schade aan de oogst toe. De schade is dan groot voor de boer. De palmbomen gaan dan dood.
Men heeft geprobeerd om de stam van de boom te omwikkelen met metalen huls van 1 - 1
½ meter hoog. Het is zo deels gelukt, om de honingberen te ontmoedigen. Ze zijn dus niet geliefd bij boeren.
In Sandakan bevindt zich het Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC), dat vlakbij het Orang Oetan Opvangcentrum van Sepilok ligt. Hier kun je 28 honingberen, die ondergebracht zijn in 2 gebouwen. Zij worden hier opgevangen.

 
Andere naam Honingbeer, Zonbeer, Zonnebeer, Maleise beer
Wetenschappelijk Helarctos malayanus; Ursus malayanus
Engels sun bear; Malayan sun bear; Malay bear; honey bear; dog bear
Verspreiding Zuidoost-Azië, inclusief Borneo en Sumatra
Leefgebied laagland bedekt met regenwoud
Voedsel vruchten, eieren, insecten, kleine gewervelde dieren, honing, planten
Lengte 1,1 - 1,5 m
Gewicht 50 (vrouwtjes) - 65 kg (mannetjes)
Status bedreigd