WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 


De planten- en dierenwereld van MaleisiŽ.

Sumatraanse tijger

 

Ongeveer 3/5 deel van de oppervlakte van MaleisiŽ is bedekt met tropisch regenwoud, die een ongelofelijke verscheidenheid aan planten herbergt. Men schat dat in het regenwoud ongeveer 8000 bloeiende planten leven, waaronder 2500 boomsoorten.
MaleisiŽ is een waar vogelparadijs. Er leven ongeveer 620 vogelsoorten, waarvan ook de trekvogels zijn meegerekend.

In het regenwoud leven extreem veel verschillende dieren: apen, neushoornvogel (de nationale trots van MaleisiŽ), wilde zwijnen, insecten. Maar er zijn ook gevaarlijke dieren zoals slangen of grootwild, zoals de tijger, luipaard. Wilde katten zijn schuw en ziet men slechts zelden.
Er wordt weliswaar slecht over de tijger gesproken, omdat hij plotseling uit het regenwoud opduikt een dan slachtoffers maakt op een akker of in een nederzetting. Het leefgebied van de tijger is door de houtkap steeds kleiner geworden. Hij vindt daardoor steeds minder een prooi en soms komt hij dan uit het regenwoud te voorschijn. In ieder geval bof je, wanneer je een glimp van een wilde tijger kan opvangen. De tijger siert ook het staatswapen van het land.
De Maleise beer of honingbeer (Helarctos malayanus)wordt in MaleisiŽ biroeang of broeang genoemd.
Zijn menu bestaat onder andere uit kleine zoogdieren, vogels, termieten en planten. Het zijn goede klimmers die een groot deel van de dag rustend in de boom doorbrengen. In tegenstelling tot de meeste andere beren is de Maleise beer vooral 's nachts actief. De scherpe klauwen komen bij het klimmen goed van pas. De dieren leven solitair.


Er leeft nog een redelijke hoeveelheid olifanten in het wild. Ze leven in kleine groepen. Ze brengen vaak schade toe aan plantages en kampongs. Er zijn twee olifantenopvangcentra in West MaleisiŽ: eentje in Kuala Gadah (tussen KL en Kuantan) en eentje in Sungei Ketiar (bij Terengganu).

In MaleisiŽ komt het 's werelds grootste exemplaar van de wilde-ossenfamilie, de seladang , voor. Deze kan een gewicht van meer dan 1500 kilo bereiken. Het dier kan uiterst gevaarlijk worden als het gewond is of in een hoek gedreven wordt.


De Seladang

Er zijn ook herten, vleermuizen en verschillende soorten apen. Orang-oetans zijn alleen te vinden in de bossen van Sarawak en Sabah. Ze lijken heel lief en zachtaardig. Ze hebben een roodbruine vacht. Orang Oetan betekent "de man uit het oerwoud" in het Maleis. Vroeger probeerde de Maleiers de orang oetan niet te doden, want ze dachten dat het een man was die zich in oerwoud verstopte, om aan werk en slavernij de ontkomen.
Orang oetans zijn de grootste beesten, die in de bomen leven. Vrouwtjes hebben een gewicht van 37 kg, terwijl mannetjes gerust 83 kg kunnen wegen. Ze kunnen ongeveer 60 jaar oud worden. Ze leven in de bossen van Borneo en eten hoofdzakelijk fruit, bladeren en insecten.
Al het voedsel dat ze nodig hebben groeit dus tussen de boomtoppen en regelmatig valt er regen naar beneden, die die door bloemen en bladeren opgevangen wordt. Dit is hun drankvoorraad. En als het onverhoopt toch droog blijft, dan kauwen ze op de bladeren van de bomen om hun dorst te lessen.
Als het heel erg hard regent, maken de orang oetans een paraplu voor zichzelf van hele grote bladeren.

Ook het grote aantal amfibieŽn en reptielen zijn krokodillen, hagedissen, kikkers of schildpadden. Bovendien zijn er 111 soorten slangen.

De Sumatraanse neushoorn leeft o.a. in MaleisiŽ (Sabah) en IndonesiŽ. Het is ťťn van de meest bedreigde diersoorten overal ter wereld. Dit is een gevolg van de jacht voor zijn hoorn en van de ontbossing in het afgelopen millennium. De Borneo Rhinoceros Sanctuary (BRS), ligt in het Tabin Wildlife Reserve. Hier is het opvangcentrum voor de neushoorns. Het ligt een natuurlijke omgeving, waar het uitermate geschikt is voor de Borneo Sumatraanse neushoorn. Hier krijgen ze bescherming tegen stroperij en worden ze verzorgd door gekwalificeerd personeel voor wat hun gezondheid betreft. Het project is een laatste poging van de Sabah Wildlife Department om de neushoorns te redden, die beschouwd worden als een met uitsterven bedreigde diersoort. Men gaat ervan uit dat er nog minder dan 40 zijn van deze Borneose neushoorns.

De bedreigde Sumatraanse neushoorn is nu ťťn van 's werelds zeldzaamste zoogdieren. Het aantal is geslonken tot minder dan 200 dieren. Van de neushoornsoorten (Dicerorhinus Sumatrensis Harrissoni), die op Borneo leven, zijn er ongeveer 35 over gebleven. Zij leven in de jungle van Oost-en Midden Sabah. De twee belangrijkste kuddes neushoorn, zijn misschien 13 tot 15 neushoorns groot. Zij leven in Danum Valley Conservation Area en in het Tabin Wildlife Reserve, met een paar andere neushoorns leven nog elders verspreid.

 

WELKOM
in
MALEISIň

 

Vertel een vriend(in) over deze site: